Jeżówka

Jeżówka


Jeżówka to niepozorna roślina uprawna, która wyróżnia się swoimi wyjątkowymi właściwościami leczniczymi.

Jeżówka

Jeżówka (echinacea) to roślina pochodząca z terenów Ameryki Północnej, gdzie była znana mieszkańcom od wieków. Wyróżniamy 3 gatunki jeżówki: białą, purpurową i wąskolistną, powszechnie stosowana jest jednak purpurowa.

Skład

Ziele jak i korzenie jeżówki zawierają m.in. olejek eteryczny (do 0,2%), glikozydy, flawonoidy, polisacharydy, poliacetyleny, alkaloidy pirolizydynowe, alkiloaminy oraz alkiloamidy.

Opis działania

Ziele i wyciągi z jeżówki mają właściwości przeciwbakteryjne, przeciwwirusowe, przeciwzapalne, wzmacniające odporność organizmu, odtruwające, żółciopędne, rozkurczowe, a także przeciwgrzybicze. Zewnętrznie ziele jeżówki pomaga w walce z łuszczycą, opryszczką, zmianami alergicznymi skóry, trudno gojącymi się ranami czy wypryskami.

Udostępnij artykuł:

Autor artykułu

Autorka bloga ChillBill. Miłośniczka zwierząt, której największą pasją są szynszyle. Od wielu lat zajmuje się obserwacją tych gryzoni, poświęcając im cały wolny czas. Dumna posiadaczka czarnego kota Merlina i trzech, sympatycznych szynszyli: 12-letniego Bandziorka, 11-letniego Egona (klawo jak cholera!) i 2-letniego Billy'ego. To właśnie one były inspiracją do stworzenia tego bloga.

Wszystkie prawa zastrzeżone. Wszelkie prawa do artykułu są własnością jego autora. Kopiowanie, modyfikowanie i cytowanie artykułu bez jego zgody jest zabronione.

Skomentuj wpis jako pierwszy!

Dodaj swoją odpowiedź w tym temacie

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *