porzeczka

Porzeczka


To bardzo niepozorny krzew o niezwykle drobnych owocach (występujących w kolorze czerwonym lub czarnym), które podobnie jak same liście, mają wiele dobroczynnych właściwości leczniczych.

Porzeczka zwana inaczej smrodynią lub smrodyńką (ze względu na charakterystyczny zapach) to krzew, który wywodzi się z rodziny agrestowatych. W Polsce rośnie około 6 gatunków tego krzewu, jednak na polskich ogródkach działkowych najczęściej można spotkać porzeczkę białą, czarną lub czerwoną. Inną nazwą dla czarnej porzeczki w Polsce jest: smrodzina, smrodynia, smrodyńka. Wiąże się to z faktem, że czarna porzeczka zawiera bardzo silne substancje zapachowe, w znacznie wyższym poziomie niż pozostałe odmiany.

Skład

Przede wszystkim owoce porzeczki czerwonej zawierają dużą ilość witaminy C, prowitaminy A, soli mineralnych, cukrów (średnio 7%) oraz kwasów organicznych. Owoce porzeczki poprawiają krążenie, działają przeciwzapalnie, zmniejszają obrzęki i poprawiają pracę serca oraz zawierają: potas, sod, wapń, magnez, fosfor, siarkę, witaminę: B1, B2, B6, PP, K i w małych ilościach prowitaminę A, oraz mikroelementy takie jak: chlor, żelazo, cynk, bor, miedź, jod, kobalt, molibden i mangan. Owoce czarnej porzeczki mają o wiele większe stężenie przeciwutleniaczy niż owoc czerwonej porzeczki (ze względu na nieco mniejszej zawartości witaminę C i polifenoli).

Opis działania

Liście porzeczki zwiększają nieco ilość wydalanego moczu i produktów przemiany materii (w tym kwasu moczowego). Mają właściwości przeciwzapalne i ściągające na błony śluzowe żołądka i jelit, a dodatkowo hamują rozwój drobnoustrojów w przewodzie pokarmowym. Liście porzeczki pomocne są w chorobach takich jak: osteoporoza, miażdżyca, kamica dróg moczowych, nieżyt żołądka, biegunka, kolka, migrena. Dodatkowo zmniejszają obrzęki oraz poprawiają krążenie. Olej z nasion czarnej porzeczki jest źródłem kwasów tłuszczowych omega-3 i omega-6.

Owoce porzeczki mają właściwości oczyszczające, odświeżające, przeczyszczające, wzmacniające, odtruwające moczopędne i tamujące krwawienia. Spożywanie owoców porzeczki polecane jest w przypadku chorób takich jak: niewydolność wątrobowa i przewlekłe schorzenia wątroby, reumatyzm, brak łaknienia, kamienie moczowe, trudno gojące się rany, gorączka, pragnienie, biegunka, stany zapalne jamy ustnej, nadciśnienie, niestrawność (spowodowana niedoborem soków trawiennych), zapalenie dróg moczowych, zaparcia, kolki, migreny, miażdżyca naczyń lub wszelkie dolegliwości serca. Dodatkowo owoce porzeczki zalecane są w przypadku przeziębień, anginy czy grypy.

Udostępnij artykuł:

Autor artykułu

Autorka bloga ChillBill. Miłośniczka zwierząt, której największą pasją są szynszyle. Od wielu lat zajmuje się obserwacją tych gryzoni, poświęcając im cały wolny czas. Dumna posiadaczka czarnego kota Merlina i trzech, sympatycznych szynszyli: 12-letniego Bandziorka, 11-letniego Egona (klawo jak cholera!) i 2-letniego Billy'ego. To właśnie one były inspiracją do stworzenia tego bloga.

Wszystkie prawa zastrzeżone. Wszelkie prawa do artykułu są własnością jego autora. Kopiowanie, modyfikowanie i cytowanie artykułu bez jego zgody jest zabronione.

Skomentuj wpis jako pierwszy!

Dodaj swoją odpowiedź w tym temacie

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *