Co jedzą szynszyle?

Co jedzą szynszyle?

| 2 komentarze

Bardzo często w Internecie można natknąć się na takie pytania jak: „Czy szynszyl może jeść papier?”, „Czy szynszyl je świeże owoce i warzywa?”, a nawet „Czy szynszyl je mięso?”. Co jedzą szynszyle i jak wygląda prawidłowa dieta szynszyli w warunkach domowych?

Czy wiesz, że..?

W środowisku naturalnym szynszyla mała (Chinchilla lanigera) zamieszkuje tereny górskie, półpustynne tereny Chile w ekosystemie matorral. Rejony, w których mieszkają szynszyle charakteryzują się obecnością suchorośli, sukulentów i roślinności twardolistnej. Dziko żyjąca szynszyla zjada aż do 21 gatunków roślin (z czego wiele z nich dostępnych jest jedynie sezonowo), a jej główny pokarm stanowią rośliny zwane Nassella Chilensis i Bridgesia Incisaefolia oraz „Sapphire Tower” lub inaczej Puya Berteroniana. Szynszyla żyjąca w naturze żywi się również niewielką ilością owoców i ziaren, a także drobnymi insektami.

Co jedzą szynszyle?

Odżywianie szynszyli w domowych warunkach

co jedzą szynszyle?

Szynszyla jest gryzoniem głównie roślinożernym co oznacza, że jej dieta pozbawiona jest mięsa i jego pochodnych. Szynszyla urodzona i żyjąca w domowych warunkach żywi się przede wszystkim bardzo mocno wysuszonym sianem i suszonymi ziołami, a dieta jej dziko żyjących braci mogłaby jedynie zaburzyć jej bardzo delikatny układ trawienny. Układ trawienny szynszyli jest na tyle wrażliwy, że każda, nawet najmniejsza zmiana w ich diecie, powinna być wprowadzana stopniowo, w niewielkich ilościach.

Dieta szynszyli

Dieta szynszyli jest zupełnie inna niż choćby dieta świnki morskiej czy królika, dlatego też zakazane jest podawanie im wszelkich produktów mokrych, kiszonych, soczystych i świeżych. Duża ilość niewłaściwych pokarmów, a do tego przesadnie urozmaicona dieta, może przyczynić się do wielu bardzo przykrych dolegliwości bólowych, zaburzeń chorobowych, a nawet w nierzadkich przypadkach, prowadzić do śmierci zwierzęcia.

Dieta szynszyli choć monotonna, powinna być bogata w sole mineralne i witaminy (szynszyle dostarczają do swojego organizmu niezbędną witaminę B12 poprzez zjadanie własnych miękkich odchodów – cekotrofy). Jednak najważniejszym składnikiem ich diety jest błonnik (czyli włókno pokarmowe). Włókno pokarmowe to tak naprawdę ściana komórkowa komórki roślinnej, składającej się z celulozy, hemicelulozy, pektyny oraz ligniny, która odgrywa ogromną rolę w procesie żywienia szynszyli. Dba nie tylko o prawidłową perystaltykę jelit, ale także reguluje procesy trawienne zachodzące w przewodzie pokarmowym zwierzęcia. Doskonałym źródłem włókna pokarmowego jest przede wszystkim mocno wysuszone siano, które stanowi ponad 75% diety szynszyli. Reszta to suszone gałęzie i pędy oraz bardzo mocno wysuszone kawałki ziół. Siano nie tylko doskonale wpływa na prawidłową pracę układu pokarmowego, ale także dzięki swojej strukturze, przyczynia się do prawidłowego i równomiernego ścierania się zębów u szynszyli.

Równie ważnym czynnikiem, którego nie wolno pominąć w diecie szynszyli jest woda, która powinna być codziennie wymieniana na świeżą i czystą. Najlepsza woda dla szynszyli to taka, która jest niegazowana i wykazuje zmniejszoną ilość minerałów. Możemy również podać szynszyli wodę przegotowaną i ostudzoną lub filtrowaną.




Nieograniczony dostęp do jedzenia

Bardzo ważne jest, aby szynszyla miała nieograniczony i stały dostęp zarówno do siana, jak i do suszonych gałęzi lub patyków. Nie wolno szynszyli pozostawić bez pożywienia choćby na jeden dzień. W czasie niejedzenia u szynszyli dochodzi do poważnych zmian chorobowych (m.in. spowalnia się lub wstrzymuje perystaltyka jelit, a błona śluzowa żołądka zostaje nadtrawiona, co nie tylko skutkuje ogromnym bólem, ale również powstawaniem nadżerek). Ze względu na ich niebywale szybką przemianę materii, jeden dzień niejedzenia u szynszyli to jak tydzień głodówki u człowieka. Spadek masy ciała jest zwiastunem wielu problemów zdrowotnych, dlatego bardzo ważna jest regularna kontrola masy ciała szynszyli za pomocą np. wagi kuchennej.

Błędy w diecie szynszyli

Stosowanie dużej ilości gotowej karmy dedykowanej szynszylom, czy podawanie pokarmu niedostosowanego do potrzeb gatunkowych zwierzęcia (świeże warzywa i owoce oraz pokarm przeznaczony dla ludzi) są błędami żywieniowymi, ale największym z nich, jest podawanie szynszyli dużej ilości pokarmów wysokocukrowych. Produkty lekkostrawne, bogate w cukry proste, zarówno te wysoko przetworzone i bardzo szkodliwe dla szynszyli (m.in. dropsy, ciasteczka, rożki, chipsy i kolby), jak i te w pełni naturalne, suszone owoce (jak: suszony banan, suszona gruszka, rodzynki czy suszony ananas), ze względu na wysoką ilość cukrów prostych, zwiększają ryzyko cukrzycy u szynszyli, która jest niebywale trudną w leczeniu chorobą u tych gryzoni i nierzadko kończy się poważnymi powikłaniami.
Nie powinniśmy też podawać szynszyli produktów przeznaczonych do spożywania dla ludzi (m.in. popcorn, paluszki, herbatniki, chipsy ziemniaczane lub kukurydziane, soki czy chleb).

Suszone siano i suszone zioła – podstawa diety szynszyli

W domowych warunkach podstawą diety szynszyli jest przede wszystkim bardzo mocno wysuszone siano i suszone kawałki ziół, które łącznie powinny stanowić aż 95% jadłospisu szynszyli. Nieprawdą jest, że szynszyla powinna spożywać dodatkowo suchą karmę dedykowaną szynszylom. Taka karma w ogóle nie jest potrzeba do życia szynszyli. To wytwór sztuczny, nie występujący naturalnie w przyrodzie, który choć nawet najlepszej jakości, to poprzez swoją formę może prowadzić jedynie do wielu kłopotów zdrowotnych szynszyli.

Jakie siano podawać szynszyli?

Najlepsze dla szynszyli jest siano tymotkowe, ale wskazane jest również podawanie 2 rodzajów sian na raz. Na rynku znajdziemy wiele rodzajów sian, również z dodatkami suszonych ziół lub kwiatów. Takiego typu siana z powodzeniem mogą być stosowane w diecie szynszyli. Najważniejsze jednak, aby siano było starannie wysuszone oraz zawierało mocne, grube i bardzo szorstkie źdźbła, które wręcz mogą pokaleczyć nasze dłonie. Szorstkie źdźbła, twarde i grube gałęzie, czy nieprzyjemnie kujące kolce na kaktusie nie stanowią dla szynszyli (nawet tej żyjącej w domowych warunkach) żadnego problemu. Wręcz przeciwnie, tak wysuszony, szorstki i suchy pokarm jest dla szynszyli wskazany.

Jakie zioła podawać szynszyli?

Niezależnie od tego czy kupujemy gotową mieszankę ziołową dla szynszyli, czy sami komponujemy ziołowy jadłospis w domu, najważniejsze jest nie tylko to, aby zioła każdego dnia były różnorodne i zmieszane w odpowiednich proporcjach, ale także żeby były jak najlepszej jakości. Oznacza to, że każde z ziół i kwiatów musi być bardzo mocno wysuszone, duże, a kształt całego zioła zachowany. Szynszyle nie jedzą drobno zmielonych, ani mokrych ziół. Preferują te, które są na tyle duże, aby można było je wziąć w jedną lub obie łapki.

Suszone zioła dla szynszyli

zioła dla szynszyli

Suszone zioła to nieodłączny element prawidłowej diety szynszyli. Poniżej wymienione zostały te popularne, najczęściej stosowane i spotykane w sklepach zoologicznych, które są bezpieczne dla szynszyli.

  • Ziele mniszka lekarskiego – działa silnie moczopędnie, dzięki czemu pomocne jest w obniżaniu ciśnienia krwi i poziomu cukru w organizmie, w redukowaniu nadmiernej ilości płynów oraz w leczeniu infekcji układu moczowego. Mniszek lekarski jest bogatym źródłem m.in. potasu, magnezu i krzemu, a także witaminy C, A (retinol) i witamin z grupy B.
  • Ziele skrzypu polnego – wykazuje nieco słabsze działanie moczopędne i regeneracyjne. Wzmacnia i poprawia kondycję skóry i futra zwierzęcia, dodatkowo wspomaga gojenie się ran. Skrzyp polny jest cennym źródłem witamin i soli mineralnych, szczególnie krzemu i potasu, który buduje kolagen.
  • Ziele babki szerokolistnej – działa przeciwzapalnie, przeciwbakteryjnie, wykrztuśnie i powlekająco. Pomocne jest w leczeniu podrażnień, stanów zapalnych skóry, rozwolnienia, zapalenia żołądka czy infekcji jelit. Babka szerokolistna jest dobrym źródłem błonnika pokarmowego, garbników (ok.4%) oraz witamin: A, C i K , a także witamin z grupy B. Jednak długotrwałe stosowanie babki zwyczajnej może przyczynić się do niedoboru witamin, soli mineralnych oraz innych związków.
  • Ziele babki lancetowatej – działa przeciwzapalnie, przeciwbakteryjnie i osłonowo na przewód pokarmowy, dlatego też wspomaga trawienie. Oczyszcza, regeneruje, pomocne jest w zapobieganiu biegunkom, wspomagając prawidłową perystaltykę jelit. Babka lancetowata zawiera cenne substancje takie jak: aukubina, substancje śluzowe, pektyny, garbniki, kwasy: fumarowy, benzoesowy, cynamonowy, waniliowy, sole mineralne, flawonoidy (bajkaleina, skutelareina), a także witaminy A,C i K.
  • Ziele pokrzywy zwyczajnej – wykazuje działanie moczopędne, dlatego polecane jest w leczeniu schorzeń układu moczowego. Dodatkowo wspomaga wydalanie z organizmu szkodliwych substancji. Przeciwdziała zatrzymywaniu płynów w organizmie, wspomaga przemianę materii i zwiększa apetyt. Pokrzywa zawiera mnóstwo cennych witamin (C, K1, B2), flawonoidów (m.in. rutyna, kwercetyna), garbników, kwasów organicznych, olejków eterycznych, naturalnych barwników roślinnych, a także mikroelementów: krzem, fosfor, wapń, jod, krzem, żelazo, magnez, siarka i potas.
  • Ziele jeżówki – działa przeciwbakteryjnie, przeciwgrzybiczo, przeciwwirusowo i przeciwzapalnie. Wzmacnia odporność organizmu, przyspiesza gojenie się ran. Jeżówka zawiera m.in. olejek eteryczny (do 0,2%), glikozydy, flawonoidy, polisacharydy, poliacetyleny, alkaloidy pirolizydynowe, alkiloaminy oraz alkiloamidy.
  • Ziele melisy lekarskiej – wykazuje działanie uspokajające, nasenne, żółciopędne i wiatropędne. Dodatkowo ma działanie przeciwbakteryjne, przeciwwirusowe, przeciwgrzybicze i rozkurczające. Melisa lekarska zawiera olejek eteryczny( m.in. kariofilen i cytral, które odpowiadają za działanie uspokajające), garbniki (do 5%), polifenole, flawonoidy i substancje gorzkie.
  • Ziele porzeczki – zwane inaczej smrodynią lub smrodyńką zwiększa nieco ilość wydalanego moczu i produktów przemiany materii (w tym kwasu moczowego). Działa przeciwzapalne i ściągająco na błony śluzowe żołądka i jelit, a dodatkowo hamuje rozwój drobnoustrojów w przewodzie pokarmowym. Porzeczka zawiera dużą ilość witaminy C, prowitaminy A, soli mineralnych, cukrów (średnio 7%) oraz kwasów organicznych zawiera także potas, sod, wapń, magnez, fosfor, siarkę, witaminę: B1, B2, B6, PP, K i w małych ilościach prowitaminę A, oraz mikroelementy takie jak: chlor, żelazo, cynk, bor, miedź, jod, kobalt, molibden i mangan.
  • Ziele brzozy – ma działanie przede wszystkim moczopędne, przeciwreumatyczne i napotne. Usprawnia metabolizm, a także działa oczyszczająco na układ krwionośny. Zawiera substancje aktywne takie jak: olejek eteryczny, flawonoidy, garbniki, kwas askorbinowy czy betulinę.
  • Ziele lucerny – działa silnie oczyszczająco, moczopędnie i wzmacniająco. Poprawia przemianę materii, leczy niestrawność i inne choroby układu pokarmowego. Lucerna zawiera wysoką ilość włókna i białka oraz witamin: C, D, E i K oraz witaminy z grupy B, a także składniki mineralne jak: cynk, potas, mangan, fosfor, wapń i żelazo.
  • Ziele koniczyny – poprawia przemianę materii i ogólną kondycję organizmu. Dodatkowo usuwa nagromadzone w nim toksyny. Koniczyna zawiera białko, garbniki, glikozydy, kwasy organiczne i sole mineralne, a także witaminy: A, C, E i PP.
  • Ziele rutwicy lekarskiej – wykazuje działanie moczopędne i napotne oraz przeciwcukrzycowe skutecznie obniżając stężenie glukozy we krwi. Zawiera m.in. alkaloidy, glikozyd flawonoidowy, flawonoidy, saponiny, czterocukier, garbniki, gorycze oraz sole mineralne i witaminy.
  • Ziele szałwi – działa uspokajająco, przeciwzapalnie, przeciwbakteryjnie, żółcio – i moczopędnie. Zawiera m.in. olejki eteryczne (tujon, cyneol, kamforę, borneol, octan borneolu i pinen) oraz witaminy C i B1, a także garbniki, flawonoidy, saponiny, karoten, i terpeny oraz związki żywicowe i kwasy organiczne.
  • Ziele dziurawca – łagodzi objawy depresji i bezsenności. Działa moczopędnie i rozkurczająco na mięśnie gładkie przewodu pokarmowego, wpływając korzystnie na pracę układu pokarmowego i pracę nerek. Polecane w stanach zapalnych błony śluzowej żołądka i jelit wzdęciach, wiatrach, biegunce i bólach brzucha. Zawiera m.in antranoidy, flawonoidy (hyperozyd, rutozyd, kwercetyna), biflawonoidy oraz procyjanidyny, garbniki katechinowe i kwasy fenolowe.
  • Ziele leszczyny – działa moczopędnie, osłaniająco i uodparniająco, a dodatkowo przeciwzapalnie i przeciwbakteryjnie. Stymuluje krążenie, obkurcza naczynia krwionośne.Zawiera m.in. olejek eteryczny, flawonoidy i kwasy organiczne.
  • Ziele krwawnika – łagodzi bóle reumatyczne, dezynfekuje i działa wykrztuśnie, a dodatkowo pobudza apetyt. Pomocne w schorzeniach przewodu pokarmowego: nieżytach i stanach zapalnych, niestrawnościach, wrzodach żołądka i przewlekłych zaparciach, wzdęciach czy nudnościach. Zawiera cenne substancje takie jak: olejek eteryczny, garbniki, witaminy A, C i K, flawonoidy, cholina i sole mineralne, a także cynk, miedź, żelazo i siarka.
  • Ziele owsa – działa moczopędnie, chroni pęcherz moczowy oraz nerki utrudniając powstawanie kamieni moczowych. Ponadto zwiększa odporność i przeciwdziała cukrzycy. Zawiera lekko strawne białko, wartościowe tłuszcze i węglowodany, błonnik, a także witaminy i pierwiastki (m.in. wapń, magnez, sód, potas, miedź) oraz luteinę.
  • Ziele wiązówki błotnej – działa przeciwkrwotocznie i lekko przeciwbiegunkowo. Łagodzi bóle mięśniowe, działa przeciwbólowo i przeciwzapalnie. Pomocne w leczeniu trudności z trawieniem, nudnościach i zgadze. Zawiera olejek eteryczny, garbniki, pochodne salicylowe, flawonoidy i sole mineralne, a także glikozydy fenolowe, kwasy organiczne i wanilinę.
  • Ziele jasnoty białej – wspomaga pracę nerek, pęcherza i układu pokarmowego, a także przeciwdziała wzdęciom. Dodatkowo przyspiesza gojenie się ran. Zawiera flawonoidy (m.in. kwercetynę, rutynę), kwasy organiczne (kwas cynamonowy, rozmarynowy, p-kumarowy, chlorogenowy, kwas kawoilochinowy), garbniki, saponiny, glikozydy irydoidowe, związki śluzowe i olejki eteryczne.
  • Ziele lipy – działa przeciwbakteryjnie, wspomaga pracę wątroby i odporność organizmu. Rozładowuje napięcie i nadmierną pobudliwość, a także przyczynia się do prawidłowego funkcjonowania układu oddechowego.
  • Ziele truskawki – działa antyoksydacyjnie i moczopędnie. Łagodzi dolegliwości żołądkowo-jelitowe (zwłaszcza biegunki), redukuje stany zapalne w organizmie oraz obniża ciśnienie krwi.



Suszone kwiaty dla szynszyli

suszone kwiaty dla szynszyli

Bardzo często suszone kwiaty można spotkać jako zdrowy dodatek do gotowych, suszonych mieszanek ziołowych lub suszonego siana. Poniżej wymienione zostały te suszone kwiaty, które są najczęściej spotykane w jadłospisie szynszyli.

  • Płatki róży – są doskonałym bogactwem składników mineralnych i witamin oraz świetnym dodatkiem przeciwprzeziębieniom. Płatki róży skutecznie hamują rozwój infekcji i pomagają obniżyć gorączkę. Co więcej, wykazują działanie przeciwzapalne, ściągające, oczyszczające i przeciwbiegunkowe. Ponadto działają uspokajająco, antydepresyjnie i poprawiają nastrój.
  • Płatki słonecznika – wykazują korzystny wpływ na skórę i futro. Obniżają gorączkę i poziom glukozy we krwi, a także pobudzają apetyt i wzmacniają organizm.
  • Kwiat mniszka lekarskiego – działa krwiotwórczo i wzmacniająco. Usprawnia procesy przemiany materii i wspomaga prawidłową pracę wątroby. Pomocny w leczeniu niewydolności nerek czy zapaleniu dróg moczowych.
  • Kwiat rumianku pospolitego – wykazuje działanie przeciwzapalne, przeciwskurczowe i odkażające. Uśmierza swędzenie towarzyszące zmianom skórnym. Działa wiatropędnie, uspokajająco, łagodzi skurcze jelit i wszelkie stany zapalne w organizmie.
  • Kwiat nagietka – działa przeciwzapalnie i przeciwbakteryjnie. Wzmaga wydzielanie soku żołądkowego i żółci, łagodzi dolegliwości żołądka i jelit oraz skurcze przewodu pokarmowego. Ponadto wzmacnia odporność organizmu i obniża ciśnienie krwi.
  • Kwiat hibiskusa – ochrania oraz wspomaga pracę wątroby, obniża ciśnienie i poziom glukozy we krwi. Działa detoksykująco i wspomagająco w odchudzaniu. Pozytywnie wpływa na kondycję skóry i futra.
  • Kwiat chabra bławatka – działa ściągająco, przeciwzapalnie, przeciwbakteryjnie, żółciopędnie i spazmolitycznie, a także moczopędnie i uszczelniająco na naczynia krwionośne. Stymuluje produkcję śliny i soku żołądkowego.
  • Kwiat malwy – działa przeciwzapalnie (leczy stany zapalne skóry i powiek), łagodzi bóle żołądka i wrzodów. Dodatkowo usprawnia krążenie, oczyszcza drogi oddechowe i regeneruje skórę zwierzęcia.
  • Kwiat kocanki – korzystnie wpływa na funkcjonowanie wątroby i pęcherzyka żółciowego. Pobudza pracę wątroby i jelit oraz poprawia odporność organizmu.
  • Kwiat dziewanny – działa antybakteryjnie, przeciwwirusowo i wykrztuśnie. Pobudza czynności sekrecyjne nabłonka dróg oddechowych i łagodzi bóle reumatyczne. Pomocny w leczeniu chorób układu oddechowego.
  • Kwiat stokrotki – zwiększa wydalanie moczu (przydatny przy skąpomoczu), przyspiesza metabolizm, wspomaga pracę wątroby i układu trawiennego. Działa wzmacniająco i uszczelniająco na naczynia krwionośne w tym włosowate. Zwiększa łaknienie i pomaga w nieżytach żołądka i jelit.
  • Kwiat kaktusa – opuncja figowa skutecznie redukuje poziom cukru we krwi, reguluje procesy trawienne i wspomaga wchłanianie tłuszczów. Pozytywnie wpływa na warstwę ochronną błony śluzowej żołądka, dwunastnicy i jelit.

Suszone korzenie i bulwy dla szynszyli

Bardzo często w diecie szynszyli pojawiają się korzenie i bulwy, które nie tylko zawierają wiele cennych substancji prozdrowotnych, doskonale wpływających na organizm szynszyli, ale także pomocne są w regularnym ścieraniu zębów.

  • Bulwy topinamburu – skutecznie poprawiają przemianę materii i reguluje właściwą mikroflorę jelit. dodatkowo obniżają stężenie glukozy i cholesterolu we krwi oraz wspomagają odchudzanie.
  • Bulwy buraka ćwikłowego – wspomagają układ krwionośny, dotleniają serce i pomagają unormować poziom cholesterolu.
  • Korzeń mniszka lekarskiego – doskonale oczyszcza organizm, pomaga w wydalaniu zalegających toksyn oraz wszelkich produktów przemiany materii. Pomocny w leczeniu zatwardzeń, stanów zapalnych i zmian wrzodowych.
  • Korzeń cykorii podróżnika – poprawia przemianę materii i pobudza funkcje wydzielnicze żołądka i wątroby. Dodatkowo reguluje właściwą mikroflorę jelit.
  • Korzeń prawoślazu – poprawia perystaltykę jelit, oczyszcza drogi oddechowe i działa regenerująco na skórę i futro zwierzęcia.

Suszone pędy i gałęzie oraz kora drzew dla szynszyli

To obowiązkowy element każdej diety szynszyli. Gałęzie, pędy czy kora drzew zawierają dodatkowo wiele cennych właściwości prozdrowotnych. Obgryzanie patyków to nie tylko świetna forma spędzania czasu, ale także codzienna dbałość o regularne i równomierne ścieranie zębów szynszyli (w przypadku patyków ścierane są głównie siekacze – zęby przednie).

Jakie gałązki dla szynszyli będą odpowiednie?

gałęzie dla szynszyli

Dobrej jakości patyki to takie, które są doskonale wysuszone, twarde, nie poddawane żadnym opryskom (ani nie zrywane w pobliżu dróg i autostrad), a także posiadające odpowiedni dla gatunku drzewa z jakiego zostały zebrane, kolor. Gałęzie, pędy czy kora nie powinny mieć żadnych oznak pleśni, grzybów czy chorób.

  • Kora wierzby – działa przeciwbakteryjnie. Doskonale wpływa na dobre trawienie i prawidłową perystaltykę jelit.
  • Kora brzozy – wykazuje działanie antyalergiczne, immunostymulujące, przeciwzapalne i przeciwwirusowe. Dodatkowo poprawia ogólną kondycję skóry i futra zwierzęcia.
  • Pędy i gałęzie jabłoni – regulują funkcjonowanie układu moczowego, pokarmowego (biegunki, robaczyce), a także układu nerwowego.
  • Pędy i gałęzie gruszy – pobudzają trawienie, działa przeciwgorączkowo i obniżają ciśnienie krwi.
  • Pędy i gałęzie wierzby – wykazuje działanie przeciwbólowe, przeciwgorączkowe i przeciwzapalne.
  • Pędy i gałęzie brzozy – regulują funkcjonowanie układu moczowego oraz zapobiegają biegunkom i robaczycy.
  • Pędy i gałęzie leszczyny – podobnie jak kora leszczyny wykazują właściwości ściągające, moczopędne, uodparniające i bakteriobójcze.
  • Łodygi topinamburu – to naturalny prebiotyk dla flory bakteryjnej. Oczyszcza organizm, reguluje pracę układu pokarmowego, obniża poziom cukru we krwi i wspomaga odchudzanie.

Jakie gałęzie i pędy drzew są bezpieczne dla szynszyli?

Do bezpiecznych gałęzi i pędów dla szynszyli zaliczamy m.in. takie drzewa jak: grusza, jabłoń, jesion, leszczyna pospolita, lipa, wierzba (za wyjątkiem wierzby białej), morwa biała i czarna, pigowiec, dzika róża, topola, a także jawor, loquat, osika, sosna (wpierw okoronowana), kiwi, truskawka, orzech laskowy, pikan (orzesznik jadalny), dereń, winorośl i wiąz.

Jakie gałęzie i pędy drzew są niebezpieczne dla szynszyli?

Do szkodliwych gałęzi i pędów dla szynszyli zaliczamy m.in. takie drzewa jak: świerk, jodła, sosna (świeże gałązki i szyszki), tek, buk, orzech włoski, wierzba biała, cis, fikus, a także migdałowiec, morela, robinia akacjowa, czarny lotos, starzec, szakłak, nerkowiec, cedr, wiśnia, kasztan, aronia, drzewa cytrusowe, cyprys, heban, bez, eukaliptus, miłorząb, cykuta, ostrokrzew, iglicznia, hortensja, jałowiec, kumkwat, wawrzyn, mahoń, mango, klon, nektarynka, jadłoszyn, mirt, dąb, oleander, brzoskwinia, pistacja, śliwka, sekwoja, sandałowiec.

Jakie gałęzie i pędy drzew lubią szynszyle?

Do najlepszych rodzajów patyków do gryzienia dla szynszyli należą gałęzie i pędy z drzew m.in. takich jak: jabłoń i grusza, winorośl, pigwa, głóg, lipa i brzoza, jarzębina lub orzech laskowy, topola i leszczyna.

Jak samemu zdobyć gałęzie i pędy?

Jeśli nie mamy możliwości zakupienia gotowych gałęzi i pędów jakie oferują nam sklepy zoologiczne, to warto gałązek poszukać samemu. Idealnie, gdybyśmy mieli możliwość pozyskania takich patyków wprost z własnego ogrodu działkowego lub sadu. Jednak, gdy nie mamy takiej możliwości, pozostaje nam nazbieranie gałązek gdzieś indziej. Musimy pamiętać, aby zbierać patyczki z dala od miejsc uczęszczanych przez psy lub koty. Powinniśmy unikać również centrum miast, i nie zbierać patyków w pobliżu dróg.

Jak w domu przygotować gałęzie i pędy?

Przed zabraniem gałązek do domu, należy je uważnie obejrzeć i upewnić się, że nie są nadgniłe i nie zawierają żadnych insektów. Świeżo nazbierane patyki powinny być dokładnie umyte w wodzie, bez użycia jakiegokolwiek detergentu. Po umyciu należy starannie wysuszyć gałązki, rozkładając je np. na kaloryferze. Dopiero tak przygotowane patyczki możemy podać naszej szynszyli.

Polecam jednak gotowe gryzaki, prosto ze sklepu zoologicznego. Mamy wtedy pewność, że dajemy swojemu pupilowi gałązki z bezpiecznych dla niej drzew. Brak wiedzy odnośnie rodzajów drzew i ich szkodliwych lub dobrych dla zwierzęcia składników, może grozić halucynacjami czy poważnym zatruciem szynszyli.

Suszone orzechy, owoce i warzywa dla szynszyli

Podobnie jak orzechy (m.in. migdał), suszone owoce i warzywa to nieobowiązkowy element diety szynszyli, który choć dla nas zdrowy, to ze względu na zawartość cukrów prostych lub tłuszczy, jest szkodliwy dla szynszyli. Takie przysmaki najlepiej jakby w ogóle nie były podawane, albo tylko sporadycznie lub w wyjątkowych sytuacjach (np. podczas oswajania szynszyli) i w bardzo małej ilości. Szynszyla chętnie zje suszony lub liofilizowany: owoc dzikiej róży, owoc truskawki lub maliny, żurawinę, jabłko lub gruszkę, pomidor lub groszek, a także brokuł czy marchew.

Zdrowa szynszyla to szczęśliwa szynszyla

Prawidłowo zbilansowana dieta zapewnia nie tylko zdrowie fizyczne, ale i psychiczne zwierzęcia. Dobrze przemyślana często jest podstawową metodą leczenia chorób czy dolegliwości. Dzięki odpowiedniej jakości i ilości składników odżywczych, możemy uniknąć chorób, które dopiero rozwijają się w organizmie zwierzęcia. Wiedząc już co jedzą szynszyle, zapewnijmy zwierzęciu bogatą w wartościowe elementy dietę, dbając tym samym, aby mogło cieszyć się zdrowiem przez długie lata. To od nas zależy czy zwierzę będzie zdrowe, pełne sił i skore do zabaw.

Autor artykułu

Autorka bloga ChillBill. Miłośniczka zwierząt, której największą pasją są szynszyle. Od wielu lat zajmuje się obserwacją tych gryzoni, poświęcając im wolny czas. Dumna posiadaczka czarnego kota Merlina i tajskiego kota Theo oraz trzech, sympatycznych szynszyli: 14-letniego Bandziorka, 13-letniego Egona (klawo jak cholera!) i 4-letniego Billy'ego. To właśnie one były inspiracją do stworzenia tego bloga.

Wszystkie prawa zastrzeżone. Wszelkie prawa do artykułu są własnością jego autora. Kopiowanie, modyfikowanie i cytowanie artykułu bez jego zgody jest zabronione.

2
Dodaj komentarz

avatar
  Subscribe  
najnowszy najstarszy oceniany
Powiadom o
SzynszylaStefcia
Gość
SzynszylaStefcia

To chyba mój ulubiony wpis! Czas się przyznać co je moja szyszlka:
Mieszankę ziół herbal pets
Mieszankę kwiatową herbal pet(nagietek,Róża,słonecznik,malwa)
Sianko
Suszone gałązki herbal pets
U mojej babci rośnie jabłoń nie jest to blisko drogi raczej przy łące i za ogrodem.Jezdnia jest dużo dalej i nie jest zbyt ruchliwa jabłoń nie ma chorób więc spróbuje samodzielnie wysuszyć gałęzie.Dodam że moja babcia nie ma zwierząt.Oprócz karasi w oczku wodnym;)

Ostatnie artykuły (zobacz wszystkie)